For all we ought to have said...

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O nás bez nás, volume 2

O nás bez nás- to je pre každého Slováka a Čecha dobre známa fráza. Ale v tomto prípade tu nebude reč o dôverne známom Mníchove 1938, ale o takmer neznámej konferencii, ktorá sa uskutočnila v septembri 1990 vo švajčiarskej Ženeve. Účastnili sa jej nemeckí a sovietski experti a pojednávali o geopolitických problémoch v strednej Európe. Zo zasadania sú vybrané iba tie ujednania, ktoré sa týkajú našej bývalej dnes už exvlasti a zároveň naznačujuce budúce smerovanie oboch už na sebe nezávislých republík.

- Německo požaduje po ZSSR odstoupení vlivu v českomoravském regionu,

- ZSSR nebude bránit rozdělení ČSFR pro nedostatek garance politické rovnováhy ve střední Evropě a nedostatek státotvornosti národů ČSFR,

- ZSSR souhlasí s perspektivním začleněním českomoravského regionu do zájmové ekonomické sféry SRN a s politickým zařazením tohoto regionu v průběhu 12 - 15 let,

- Německo pro možný pokles popularity vedení ČSFR bude připravovat i pro ZSSR přijatelné garnitury nakloněné Německu jako alternativu i z levicových stran bez zjevného zasahování do profilace stran. Se zřetelem ochoty Maďarska udržet politickou a ekonomickou stabilitu v podunajském regionu nebude ZSSR a Německo bránit obnovení Maďarska v původních hranicích platných do Trianonské smlouvy. Německo zvýší ekonomickou pomoc Maďarsku s cílem zvýšit jeho životní standart nad úroveň Slovenska, aby se připojení k Maďarsku stalo pro Slováky přitažlivé.

V tom čase som navštevoval ešte len základnú školu a spomínané rozdelenie ČSFR (aj vďaka mojim českým predkom) som vnímal dosť negatívne. Takých bolo asi na oboch stranách rieky Moravy viac než dosť. Ako neplnoletý by som toho síce v tom čase veľa neporiešil, ale keďže nebolo občanom umožnené slobodne sa vyjadriť v referende, ktoré mimochodom navrhoval Ján Čarnogurský niekedy v roku 1991- tak nemohol riešiť nikto!  Samozrejme okrem Vladimíra Mečiara a Václava Klausa. Tu ale treba uviesť aj fakt, že referendum v tom čase nemalo podporu v zákone vtedajšej ČSFR.

Po rozdelení Československa to bol práve Vladimír Mečiar, ktorý sa mal čo obracať, aby sa nenaplnili ujednania dohodnuté v Ženeve. Maďari takmer okamžite vyjadrili ústami premiéra Józsefa Antalla územné nároky - konkrétne o Žitný ostrov.

Maďari lobovali aj cez kongres USA. Kongresman Tom Lantos (pôvodom maďarský Žid, ktorý prežil holocaust) si nechal urobiť prieskum ako by slovenskí Maďari akceptovali pripojenie k Maďarskej republike. Viac ako 90% slovenských Maďarov bolo proti.

Z ekonomického hľadiska to už mali Maďari ťažšie. (ak opomeniem Rajku...) Príťažlivosť Maďarskej republiky sa pre Slovákov touto cestou nezvýšila. Potvrdzuje to aj krátky citát z The 1998 CIA World Factbook:

"Strong export performance boosted GDP growth to 4.9% in 1994 after a four-year decline. GDP then rose by 6.8% in 1995, 7% in 1996, and 5.9% in 1997, rates among the highest in Central and Eastern Europe. Inflation dropped from 26% in 1993 to 6% annually in 1996-97, the lowest rate in the region."

O období vlády Mikuláša Dzurindu v rokoch 1998 až 2006 sa je z tohto uhlu pohľadu škoda aj vyjadrovať.

Z vyššie uvedených riadkov o zasadaní v Ženeve je celkom jednoduché odvodiť aj fakt, prečo mal Vladimír Mečiar také veľké problémy s integrovaním Slovenska do medzinárodných štruktúr. So Slovenskom sa akosi nepočitalo, že by sa tiež mohlo objektívne uchádzať o "západné" politicko-ekonomické štruktúry. Asi by nepochodil ani Mikuláš Dzurinda, keby nám tie miestenky v týchto štruktúrach "nekúpil". Písal som o tom v článku: OECD, NATO,EU? Cena?

Pomoc Maďarsku ale neutícha ani v súčasnosti. Pred cca štyrmi mesiacmi:

"Medzinárodný menový fond (IMF), Európska únia (EÚ) a Svetová banka sa dohodli na poskytnutí finančného záchranného balíčka Maďarsku v celkovej hodnote 25,1 mld. USD. Z celkovej sumy je 15, 7 mld. USD od IMF..."

No a na takú Ukrajinu už kašlú! Medzinárodný menový fond odmietol poskytnúť Ukrajine druhu pôžičku vo výške 16 miliárd dolárov, pretože Kyjev nesplnil podmienky, ktoré boli spojené s prvou pôžičkou. Vláda prezidenta Juščenka a premiérky Tymošenkovej sa tak ocitla v chaose a celá krajina je na pokraji krachu.

Dnes už ale rozdelenie Československa vnímam inak. Žial aj na vyššie uvedené skutočnosti si uvedomujem, že to bude mať Slovensko a Slováci ešte ťažké.


Slovensko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014